Mata antybakteryjna 60x90 cm 30 warstw klejąca Sticky
Opis
Mata antybakteryjna klejąca Sticky o wymiarach 60x90 cm składa się z 30 warstw, niszczy bakterie, wirusy i grzyby
Mata dekontaminacyjna higieniczna złożona z odrywanych, pokrytych klejem warstw z substancją zwalczającą bakterie, wirusy, grzyby oraz hamującą rozwój drobnoustrojów i pleśni. Każda mata klejąca składa się z 30 ponumerowanych warstw. Samoprzylepny podkład utrzymuje matę w miejscu przez co ściśle przylega do powierzchni podłogi. Lepkie warstwy przechwytują brud i pył z obuwia oraz z wózków na kółkach, zapewniając kontrolę zanieczyszczeń. Warstwę foliową jednorazowego użytku wystarczy zerwać, aby usunąć zabrudzony arkusz, odsłaniając następny czysty. To idealne rozwiązanie dla szpitali, pomieszczeń o podwyższonych wymaganiach sanitarnych (bloków operacyjnych, clean room), laboratoriów, hal produkcyjnych, przemysłu oraz zakładów spożywczych (tylko suche pomieszczenia).
Instalacja i użytkowanie maty antybakteryjnej:
- oczyścić powierzchnię przed przyklejeniem maty (odkurzyć, odtłuścić i wysuszyć/poczekać do wyschnięcia),
- usunąć spodnią warstwę ochronną maty,
- przykleić matę do czystej powierzchni,
- usunąć wierzchnią warstwę ochronną maty,
- usuwać kolejne warstwy klejące maty w zależności od stopnia ich zabrudzenia
- unikać zamoczenia maty (nie myć, nie spryskiwać).
Mata antybakteryjna zwalcza szkodliwe organizmy, usuwa bakterie i powstrzymuje wzrost grzybów
Chemiczna i fizyczna charakterystyka środka antybakteryjnego użytego w macie antybakteryjnej:
- skład: 2-n-oktylo-4-izotiazolina (OIT),
- wygląd: przezroczysty, żółty płyn,
- zapach: łagodny, charakterystyczny,
- gęstość: 0,945 - 0,975 g/cm3,
- roztwór: 15,0 - 16,8%,
- rozpuszczalność: nierozpuszczalny w wodzie, rozpuszczalny w większości niższych alkoholi i glikoli,
- trwałość: trwały w zakresie od 3 do 10 pH i do 100 C.
Właściwości biobójcze maty dekontaminacyjnej
Badania przeprowadzone na matach antybakteryjnych dowiodły, że po przejściu przez nie pieszo lub pchając wózek są w stanie zniszczyć praktycznie do zera wszystkie rodzaje bakterii, agarów, drożdży i grzybów. Wyniki podano poniżej w tabeli.
Bakterie - MIC
- Corynebacterium sp. - 12,5
- Escherichia coli - 62,5
- Klebsiella spec. - 125,0
- Proteus sp. - 62,5
- Pseudomonas aeruginosa - 437,5
- Pseudomonas stutzeri - 100,0
- Shewanella sp. - 25,0
- Staphylococcus aureus - 31,5
Grzyby - MIC
- Alternaria alternata - 1,5
- Asperillus niger - 0,6
Drożdże - MIC
- Rhodotorula rubra - 2,5
- Saccharomyces cerevisiae - 1,5
Agary - MIC
- Chlorella pyrenoidosa - 5,0
- Nostoc sp. - 0,5
- Scenedesmus obliquus - 5,0
Wskaźnik MIC to minimalne stężenie hamujące dla typowych organizmów psujących się (bakterie, grzyby, agary) wyrażony jako liczba wad na milion możliwości zaistnienia (ppm - parts per million). Inaczej mówiąc, ile na milion przeżyje bakterii, grzybów, drożdży, agarów po zastosowaniu danego środka przeciwbakteryjnego.
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.