
Producent
Promocja






Mata antybakteryjna klejąca Sticky składa się z 30 warstw, niszczy bakterie, wirusy i grzyby
Mata dekontaminacyjna higieniczna złożona z odrywanych, pokrytych klejem warstw z substancją zwalczającą bakterie, wirusy, grzyby oraz hamującą rozwój drobnoustrojów i pleśni. Każda mata składa się z 30 ponumerowanych warstw. Samoprzylepny podkład utrzymuje matę w miejscu przez co ściśle przylega do powierzchni podłogi. Lepkie warstwy przechwytują brud i pył z obuwia oraz z wózków na kółkach, zapewniając kontrolę zanieczyszczeń. Warstwę foliową jednorazowego użytku wystarczy zerwać, aby usunąć zabrudzony arkusz, odsłaniając następny czysty. To idealne rozwiązanie dla szpitali, pomieszczeń o podwyższonych wymaganiach sanitarnych (bloków operacyjnych, clean room), laboratoriów, hal produkcyjnych, przemysłu oraz zakładów spożywczych (tylko suche pomieszczenia).
Instalacja i użytkowanie maty antybakteryjnej:
- oczyścić powierzchnię przed przyklejeniem maty (odkurzyć, odtłuścić i wysuszyć/poczekać do wyschnięcia),
- usunąć spodnią warstwę ochronną maty,
- przykleić matę do czystej powierzchni,
- usunąć wierzchnią warstwę ochronną maty,
- usuwać kolejne warstwy klejące maty w zależności od stopnia ich zabrudzenia
- unikać zamoczenia maty (nie myć, nie spryskiwać).
Mata antybakteryjna zwalcza szkodliwe organizmy, usuwa bakterie i powstrzymuje wzrost grzybów
Chemiczna i fizyczna charakterystyka środka antybakteryjnego użytego w macie antybakteryjnej:
- skład: 2-n-oktylo-4-izotiazolina (OIT),
- wygląd: przezroczysty, żółty płyn,
- zapach: łagodny, charakterystyczny,
- gęstość: 0,945 - 0,975 g/cm3,
- roztwór: 15,0 - 16,8%,
- rozpuszczalność: nierozpuszczalny w wodzie, rozpuszczalny w większości niższych alkoholi i glikoli,
- trwałość: trwały w zakresie od 3 do 10 pH i do 100 C.
Właściwości biobójcze maty dekontaminacyjnej
Badania przeprowadzone na matach antybakteryjnych dowiodły, że po przejściu przez nie pieszo lub pchając wózek są w stanie zniszczyć praktycznie do zera wszystkie rodzaje bakterii, agarów, drożdży i grzybów. Wyniki podano poniżej w tabeli.
Bakterie - MIC
- Corynebacterium sp. - 12,5
- Escherichia coli - 62,5
- Klebsiella spec. - 125,0
- Proteus sp. - 62,5
- Pseudomonas aeruginosa - 437,5
- Pseudomonas stutzeri - 100,0
- Shewanella sp. - 25,0
- Staphylococcus aureus - 31,5
Grzyby - MIC
- Alternaria alternata - 1,5
- Asperillus niger - 0,6
Drożdże - MIC
- Rhodotorula rubra - 2,5
- Saccharomyces cerevisiae - 1,5
Agary - MIC
- Chlorella pyrenoidosa - 5,0
- Nostoc sp. - 0,5
- Scenedesmus obliquus - 5,0
Wskaźnik MIC to minimalne stężenie hamujące dla typowych organizmów psujących się (bakterie, grzyby, agary) wyrażony jako liczba wad na milion możliwości zaistnienia (ppm - parts per million). Inaczej mówiąc, ile na milion przeżyje bakterii, grzybów, drożdży, agarów po zastosowaniu danego środka przeciwbakteryjnego.